Intia: WAASTA


Kehitysyhteistyö Länsi-Bengalissa kouluttaa syrjäytymisvaarassa olevia naisia

”Waasta” tarkoittaa paikallisella kielellä huolehtimista. Se on myös intialaisen kansalaisjärjestön nimi, joka on yksi Suomen Vapaakirkon kehitysyhteistyön kumppanuusjärjestöistä.

Waastan toiminnanjohtajan Mannu Rongongin näkynä on auttaa yhteiskunnallisesti heikossa asemassa olevia lapsia ja naisia. Suomen valtion myöntämin kehitysyhteistyövaroin järjestetään viiden kuukauden pituisia ammattikoulutuskursseja aikuisuuden kynnyksellä oleville nuorille naisille, joilla on suuri riski ajautua ihmiskaupan ja seksiteollisuuden uhreiksi.

Waasta toimii aktiivisesti yhteistyössä eri alojen toimijoiden kanssa. Yksi näistä on paikallisen tekstiilitehtaan omistaja, joka on avustanut Waastaa kouluasujen hankinnassa ja lisäkouluttaa kursseilta valmistuneita tyttöjä tehtaalleen työntekijöiksi.

Suomen Vapaakirkon lähetys- ja kehitysyhteistyösihteeri Risto Vappula tapasi taannoisella hankeseurantamatkallaan Waastan yhteistyökumppaneita ja neuvotteli uusista mahdollisuuksista. Yksi hankkeen tavoitteista on Waastan oman työpajatoiminnan kehittäminen.

Toukokuussa 2011 Länsi-Bengaliin matkusti keraamikko ja kuvataiteilija Pirkko Mäkelä-Haapalinna yhdessä miehensä Ilkka Haapalinnan kanssa kouluttamaan hankkeen työntekijöitä ja kartoittamaan uusia tuoteideoita, joita työpajassa voitaisiin toteuttaa.