Yhteistyö tänään


Aito yhteistyö on kaksisuuntaista

Suomen Vapaakirkon (SVK) lähetystyön tuloksena Koillis-Intiassa on elävä ja kasvava sisarkirkko. Alussa työn kohteena olivat tiibetinsukuiset kansat, mutta jo 1950-luvulta lähtien työ on painottanut alueen nepalinkieliseen väestöön. Seurakuntatoimintaa näillä alueilla jatkaa vuonna 1962 perustettu kansallinen Himalajan Vapaakirkko (HVK).

Vuorovaikutus on kaksisuuntaista ja voidaan puhua aidosta yhteistyöstä, kun mm. HVK:n Gangtokin seurakunnan pastori Amos Bhutia on vieraillut Suomessa ja julistanut evankeliumia suomalaisille. Myös vuonna 2002 alkaneet nuorten aktioryhmien vierailut Intiassa ovat olleet molemmille osapuolille erittäin rohkaisevia.

SVK tukee sisarkirkkoaan vuotuisella toiminta-avustuksella, joka on ollut viime vuosina n. 60 000 euroa. Avustuksella tuetaan työntekijöiden palkkausta, koulutusta ja uusien kirkkojen rakentamista. Merkittävin hanke on vuonna 2008 vihityn uuden monitoimikeskuksen rakentaminen. Keskuksessa on 700-paikkainen kirkko, pastorin asunto, toimistorakennus ja koulutusrakennus, jossa on tilaa 100 opiskelijalle.

Vuodesta 2003 Himalajan Vapaakirkon työntekijöille on järjestetty jatkokoulutusta yhdessä Suomen teologisen opiston (STO) kanssa. Eniten opetukseen ja koulutusohjelman kehittämiseen ovat osallistuneet Simo Lintinen ja Timo Lehikoinen. Monitoimikeskuksen ydintehtävä on kouluttaa nuoria laajenevaan evankelioimistyöhön.

HVK:n suurin haaste vuonna 2011 on koulutus, koulutus ja koulutus! Kun evankelioimistyö menestyy ja uusia seurakuntia syntyy, on haasteellista saada hyvin koulutettuja työntekijöitä palvelemaan näissä seurakunnissa.

Suomalaisen kehitysyhteistyön ensiaskeleet Aasiassa

Sigrid Gahmberg aloitti terveydenhoidon ja perusti ensimmäisen koulun Baksaduariin, Bhutanin rajakylään Koillis-Intiaan 1890-luvulla. Sikkimissä otettiin suomalaisen kehitysyhteistyön ensiaskeleet Aasiassa. Tiibetin tuntumassa oleviin eristettyihin köyhiin vuorikyliin tuotiin peruna ja perustettiin omenatarhat ja kutomakoulu sekä -tehdas, joka toimii yhä. SVK lähetti 35 lähetystyöntekijää alueelle vuosina 1895-1987. Heistä Hellin Hukka-Dukpa (91 v.) palveli 37 vuotta bhutanilaisia seurakuntia. Kahdeksan työntekijää haudattiin Himalajan multiin, yksi katosi tuhotulvassa 1950. Raija Hannila palveli HVK:n toimistossa Siligurissa 2004-2008 ja alueella on parhaillaan yksi lähettiperhe raamatunkäännöstyössä.

HVK:n jäsenmäärä on tuplaantunut

Seurakuntia ja seurakuntapiirejä on Sikkimissä ja Länsi-Bengalissa 95 ja Bhutanin raja-alueella kuusi. Yhteensä niissä on n. 8000 jäsentä ja 107 työntekijää. Helmikuun 2012 alussa HVK viettää 50-vuotisjuhlaansa Siligurissa.
Nepalissa 1990-luvulla alkanut herätys on vaikuttanut voimakkaasti myös Intian nepalinkielisiin seurakuntiin. HVK:n jäsenmäärä on tuplaantunut vuodesta 2003.