Media ja teknologia – uhkia vai mahdollisuuksia lähetystyössä?


Meille jokaiselle tulee jokin tietty mielleyhtymä, kun kuulemme sanan media. Valitettavan usein se on hyvin kielteinen. Kuulemme paljon valemediasta, median antamista vääristyneistä kuvista ja sosiaalisen median mahdollistamasta kiusaamisesta ja vihapuheesta. Meillä on jälleen valinnan paikka: jäädä kauhistelemaan tai katsoa kolikon kääntöpuolta ja nähdä se, miten media on myös työkalu Jumalan valtakunnan levittämisessä.

Kun seuraamme lähetystyön nykytrendejä, media, teknologia, tekniikka ja niiden käyttäminen toistuvat usein. Uuden teknologian mahdollistama medialähetystyö on ollut ja on edelleen avainasemassa monissa maissa eri kansanryhmien tavoittamisessa. Median avulla evankeliumin ulottuville on saatu ihmiset, jotka asuvat vaikeakulkuisten taivalten takana. Samoin on voitu saavuttaa paikkoja, joissa viranomaiset yrittävät estää kristinuskoa kaikin keinoin.

Ei ole pitkä aika siitä, kun lähetystyössä käytettävällä medialla ajateltiin kirjallisuutta ja radiotyötä. Sitten mukaan tulivat satelliittikanavat ja hieman myöhemmin internet. Nyt puhumme sosiaalisesta mediasta, tubettamisesta, vlogeista, muistikorttien jakamisesta. Kaikkia näitä on valjastettu evankeliumin levittämiseksi ympäri maailmaa. Ja evankeliumi on tavoittanut ja alkanut saada jalansijaa ihmisten keskellä, jotka aikaisemmin luokiteltiin todella vaikeasti saavutettaviksi.

Eikä meidän lähettäjinäkään tarvitse jäädä ulkopuoliseksi median käytöstä Jumalan työssä. Kaukana ovat ne ajat, jolloin kuulimme uutisia lähetyskentiltä muutaman kerran vuodessa kiertokirjeiden muodossa. Sähköpostit kulkevat hetkessä, Skype-puheluissa voimme jutella kasvokkain ja jopa Rukoile nyt! -viestit tavoittavat meidät sekunneissa, kun saamme ne WhatsApp-viesteinä suoraan puhelimiimme.

Kun aikaisemmin luimme kirjasta faktoja ja rukousaiheita maailman kaikista maista tai saimme materiaalia saavuttamattomien kansojen puolesta rukoilemiseen, nyt voimme saada älypuhelimiimme päivittäin muistutuksen ja tietoa, minkä maan tai minkä kansanryhmän puolesta rukoilla. Ja bonuksena näemme vielä, kuinka moni muu rukoilee saman maan puolesta yhtä aikaa ympäri maailmaa! (Lataa: http://www.operationworld.org/prayer-app/ ja https://joshuaproject.net/pray/unreachedoftheday#app)

Ei media ja tekniikka tee puolestamme työtä, jonka Jeesus meille jätti tehtäväksi. Ei uuden teknologian käyttö ota meiltä pois esirukouksen vastuuta. MUTTA saamme ottaa ne käyttöömme, että voimme olla työssämme tehokkaat ja rukouksessa kestävät.

Nanna Rautiainen