Vakautta epävarmuuden keskelle


Olin eilen käymässä turvapaikkaa hakevan ystävän kanssa poliisilaitoksella. Kun kutsu poliisilaitokselle tulee, se yleensä merkitsee huonoja uutisia hakemuksen suhteen. Kutsun saamisen ja laitoksella käymisen välinen aika on koettelevaa. No, kaikki meni ihan hyvin, juttu on edelleen käsittelyssä.

Ostan iltalehden muutamia kertoja vuodessa. Eilisessä lehdessä kerrottiin eräässä koulussa tapahtuneesta tappelusta. Mukana oli turvapaikanhakijanuoria ja kantasuomalaisia. Jutussa ei kerrottu tarkemmin, mitä tapahtui. Samassa lehdessä kerrottiin monista suomalaisten tekemistä rikoksista. Kuinkahan monelle on lehteä lukiessaan tullut mieleen ”turvapaikanhakijat” yhtenä ryhmänä, mutta suomalaisista kertovissa uutisissa ei ole ajateltu ”suomalaisia” ryhmänä.

Turvapaikanhakijat seuraavat Suomen tapahtumia hyvin tarkkaan ja erityisesti kaikkea, mikä jollakin tavalla liittyy turvapaikanhakijoihin. Uutiset vaikuttavat siihen, miten he kokevat asemansa ja mahdollisuutensa saada oleskelulupa Suomesta. Turun tapahtumat vaikuttivat murskaavasti ystäviimme. Aito suru tapahtuneesta oli käsin kosketeltavaa. Tämän lisäksi monilla on myös huoli siitä, kuinka tämä kaikki vaikuttaa nyt heidän tilanteeseensa. Nyt tarvitaan päättäjiltä vakautta, jotta he eivät anna yksittäisten tapausten leimata kaikkia yhden nimen alle.

Poliisilaitoksella istuessani tapasin miehen, joka on ollut Suomessa pari vuotta. Hän sai ensin vuoden oleskeluluvan ja nyt hän osaa jo melko hyvin suomea ja käy ammattikoulua. Hän oli odottamassa mitä todennäköisemmin negatiivista päätöstä jatkohakemukselleen. Hänen puheensa kuvasti väsymystä ja suurta kysymysmerkkiä kaikkea tätä kohtaan mitä he kokevat.

Jokainen päivä on kuitenkin mahdollisuus – turvapaikkapäätöksen odotusaika on pitkä, mutta entä jos se onkin Jumalan antama mahdollisuus päästä kuulemaan evankeliumi Jeesuksesta ja sitten oppia tuntemaan Hänet.

Me seurakuntana ja Kristuksen omina voimme välittää vakautta ja turvallisuutta ihmisille, jotka tulevat yhteyteemme. Vakaus on avainsana. Jatkamme normaalisti tapaamisia, Raamatun opiskelua jne. päivän uutisista (ja somesta) välittämättä. Jumala on luvannut pitää lapsistaan huolta. Hänen lapsekseen tullaan, kun ihminen kuulee evankeliumin sanoman ja sydämestään uskoo siihen, kuka Jeesus Raamatun ilmoituksen mukaan on ja mitä Jeesus teki ristinkuolemansa kautta. Jumalan lapset tulevat kaikista eri kansoista ja kielistä, esim. Irakista, Afganistanista, Somaliasta ja myös Suomesta.

Juha Juvonen