John ja Oswald ja Kristuksen tuntemisen tuoksu


Sirkka Jortikka toimii seurakuntapastorina turkulaisessa Hopeseurakunnassa, joka on yksi Suomen Vapaakirkon noin sadasta seurakunnasta.

Tänä vuonna olen viettänyt aamuhetkeni kahden hienon herrasmiehen, John C. Maxwellin ja Oswald Chambersin seurassa. Koska en osannut päättää, kumman heistä olisin kutsunut mukaan aamuvartiooni, päätin kutsua molemmat!

Nämä yhteiset aamut ovat toteutuneet Maxwellin päivähartauskirjan Leadership Promises for Every Day ja Chambersin hartauskirjaklassikon My Utmost for His Highest kautta. On ollut kiehtovaa huomata, miten näiden kahden eri aikoina eläneen, eri tavoilla Jumalaa palvelleen ja persoonallisuudeltaan hyvin erilaisen miehen ajatukset usein hienolla tavalla täydentävät toisiaan.

Muistan erään syyskuun aamun, kun he molemmat nostivat esiin oman paikkamme ja oman tehtävämme löytämisen tärkeyden. Johtajuusguru Maxwell teki sen tuttuun tehokkaaseen tapaansa esittämällä sarjan napakoita kysymyksiä, joihin vastaamalla voi lähteä hahmottamaan omaa paikkaansa. Viimeiseen kysymykseen, ”Milloin on aika lähteä liikkeelle?”, Maxwell antoi vain yhden vastausvaihtoehdon, ja se oli: ”Nyt! ” Sieluni silmillä näin jo hänet nousemassa tuolistaan ja hörppäämässä nopeasti kuppinsa tyhjäksi, valmiina astumaan ovesta ja lähtemään liikkeelle. Samaan aikaan Chambers hämmenteli kaikessa rauhassa teekuppostaan ja pohti samaa kysymystä. Aidon mystikon tavoin hän maalasi prosessista rauhallisemman ja syvemmän kuvan. Kun pysymme oikeassa suhteessa Jumalan kanssa ja annamme hänen toimia niin kuin hän tahtoo, tulemme huomaamaan, että hän tekee meistä juuri sellaista leipää ja sellaista viiniä, jotka ravitsevat toisia, tuumi Chambers.

Aamuni Johnin ja Oswaldin kanssa ovat olleet täynnä rikasta Kristuksen tuntemisen tuoksua. Aivan niin kuin hajuveden tuoksu muodostuu monesta eri osasta, Kristuksen tuntemisen tuoksukin on kokonaisuus, joka tulvahtaa ilmoille erilaisten elämäntarinoiden, erilaisten persoonallisuuksien ja erilaisilla lahjoilla ja sydämen paloilla varustettujen ihmisten kautta, kun Kristus on saanut tulla osaksi heidän elämäänsä.

Vuosi kulkee kohti loppuaan, ja kohta tulee aika sanoa hyvästit Johnille ja Oswaldille ja miettiä, kenen seurassa haluan tulevan vuoden aamuni viettää. Kokemukseni on ollut, että oikeat kirjat on johdatettu käsiini. Jokaisella vuodella tuntuu olleen oma teemansa ja Taivaan Isän koulussa määritelty kasvutavoite elämälleni.

Päivähartauskirjoja on kertynyt pitkä rivi hyllyyni, ja tyylissä, teemoissa ja sisällöissä on varaa valita. Minkähän kirjan ensi vuoden aamuhetkiä varten siis valitsisin? Elämän rajallisuus tulee esiin niinkin pienessä asiassa kuin siinä, minkä hartauskirjan valitsen kullekin vuodelle. Se, että valitsen jonkin tietyn kirjan, tarkoittaa sitä, että sanon kaikille muille hyllyssäni oleville kirjoille ei. Niiden vuoro tulee kenties ensi vuonna tai sitä seuraavana – jos ne minulle vielä suodaan. On aika pysäyttävä ajatus, että kaikkia kirjoja en ehkä ehdi enää elämäni aikana aamuihini valita.

Siksi on niin lohduttavaa tietää, että aamu aamulta lähenee se päivä, kun Kristuksen tuntemisen tuoksu ei ole enää vain pöllähdys hartauskirjan sivuilta, vaan saamme vetää sitä sisäämme keuhkojen täydeltä. Silloin koko maa tulee olemaan täynnä Herran tuntemusta ja hänen tuntemisensa tuoksua, ”niin kuin meri on vettä tulvillaan”, kuvaa profeetta Jesaja. Sitä kohti mennään, yksi aamu kerrallaan.

Kirjat, joihin tekstissä viitataan:
John C. Maxwell, Leadership Promises for Every Day. A Daily Devotional. J. Countryman, a division of Thomas Nelson, Inc., 2003.
Oswald Chambers, My Utmost for His Highest. 365 One-Minute Meditations from the Powerful, Updated Devotional by Oswald Chambers. Barbour Publishing, Inc., 2008.