Jeesuksen heijastus meissä


”Ei kukaan muu voi pelastaa kuin hän. Mitään muuta nimeä, joka meidät pelastaa, ei ole ihmisille annettu koko taivaankannen alla.” (Ap. t. 4:12) Waleed katsoi minua ilmeettömänä, kun sanoin hänelle nämä sanat ja viittoi sitten käsillään sen merkiksi, ettei halunnut enää puhua asiasta. Tässä osassa maailmaa uskonto on herkkä aihe ja on turvallisinta välttää sanomasta yhtään mitään tai lausahtaa jotakin sellaista kuin: ”Kunnioitamme kaikkia uskontoja – ne ovat keskenään hyvin samanlaisia” – kuten Waleed oli minulle hetkeä aiemmin sanonut.

Suomessakin reaktiot ovat usein samoja. Ihmiset näyttävät hyvin nopeasti vaivautuneilta, kun kerromme käsityksestämme, että Jeesus on ainoa tie. Ei ole helppoa seistä oman uskonsa takana, ja kiusauksenamme on aina valita helpompi tie rauhan säilyttämiseksi ja olla sanomatta sanoja, jotka saavat toiset (ja ehkä itsemmekin) vaivautumaan.

Mutta Jeesus on todella ainoa tie ja ainoa toivo kansoille – ja ainoa Jeesus, jonka suurin osa ihmisistä koskaan kohtaa, on se Jeesus, jonka he kohtaavat meissä. Kuten Johannes Kastaja sanoi yksinkertaisesti: ”Hänen on tultava suuremmaksi, minun pienemmäksi.” (Joh. 3:30) Emme voi kätkeä Jumalan läsnäolon välittymistä elämästämme – se on kuin sinettileiman jälki, joka on painunut vahaan. Jae, josta olin puhunut Waleedille, jatkuu näin: ”Kun neuvoston jäsenet näkivät Pietarin ja Johanneksen rohkeuden ja totesivat heidät oppimattomiksi kansanmiehiksi, he olivat ihmeissään. He tunsivat nämä Jeesuksen seuralaisiksi…” (Ap. t. 4:13)

Mooseksen oltua Jumalan läsnäolossa hänen kasvonsa säteilivät niin kirkkaasti, että hänen täytyi pitää peitettä kasvoillaan niin kauan, kunnes kirkkaus oli haihtunut. Mutta me ”esiinnymme aivan avoimesti” ja jätämme kasvomme peittämättä, jotta maailma voi nähdä hänen heijastuksensa elämässämme. (2. Kor 3:12-18) Heidi Baker on sanonut, ettei hän voisi rakastaa ja palvella niin kuin hän tekee ilman neljän-viiden tunnin päivittäistä viipymistä yksin Jumalan läsnäolossa. Ehkä tällainen ei ole mahdollista meille, mutta Jeesus on kaikki, mitä maailmaa meiltä tarvitsee, joten emme voi kätkeytyä olemaan vain harvoin hänen läsnäolossaan, ”häntä ihmetellen, rakastaen ja ylistäen”.

Jeesus on ainoa toivo kaikille kansoille – mutta me olemme suurimmalle osalle ihmisistä ainoa toivo koskaan kohdata hänet./ PH