Kouluttamassa ja oppimassa Paraguayssa


Suurin osa Paraguayn STS-koulutuksen osallistujista ja kouluttajista. Lämpötila laski viimeisenä päivänä +30 saakka ja siksi osa paikallisista etsi päälleen lämpöisempää vaatetta.

Tammikuussa osallistuin STS-kouluttajatyöpajaan *) Paraguayssa. Kurssi pidettiin anglikaanisen koulun leiripaikalla ja yövyimme luokissa. Paraguayn kesä on kuuma ja kostea, tammikuussa lämpötila voi nousta +50 saakka. Onneksi luokkahuoneissa oli ilmastointi.

Paraguaylaiset tuntuivat aivan erilaisilta kuin mikään muu Latinalaisen Amerikan kansa, johon olen tutustunut. Minulla oli alkuun vaikeuksia sekä ilmaston että ihmisten kanssa.

Pienryhmäni koostui ensin kolmesta tytöstä, jotka kilpailivat keskenään, kuka voisi olla hiljaa pisimmän aikaa. Raamatun kertomuksista ei tuntunut löytyvän mitään ja oli aivan mahdotonta kuvitella, että tytöt kertoisivat niitä toisille ryhmille.

Jokainen uskaltautui kuitenkin omalla vuorollaan ja yksi tytöistä purskahti itkuun kesken kertomuksensa. Hän kertoi tarinan Paavalista, joka oli todistanut vankilassa uskostaan kuvernööri Feelixille ja yksi kuulijoista ihmetteli ääneen sitä, miten Jumala armossaan antoi Feelixille mahdollisuuden katua. Tämä oli liikaa tarinankertojallemme, hän itse oli ollut hyvin vaikuttunut samasta asiasta ensin tarinasta keskustellessamme ja alkoi itkeä kokieassaan Jumalan armon niin syvästi. Lopulta kaikilla kuulijoilla oli kyyneleet silmissä, kun keskustelimme tarinasta. Miten rohkea Paavali olikaan ja miten paljon Jumala meitä kaikkia rakastaakaan!

Pakollisen paaston (erikoisruokavaliooni sopivaa ruokaa ei ollut), eristämisen tunteen, vierastamisen, koti-ikävän ja jopa mykkyyden keskellä, kun kaikkein kuumimpana päivänä voin niin huonosti, etten pystynyt oikein edes puhumaan, aloin ihmetellä, oliko Jumala edes kutsunut minua Paraguayhin. Kun kuumuus lopulta hellitti, aloin saada ruokaa ja koulutuksen yllä oleva vihollisen hyökkäys alkoi laantua, aloin vihdoin ymmärtää, miksi olin siellä.

Paraguaylaisilla miehillä on hyvin heikko itsetunto. Miehet ovat hyvin hiljaisia ja naiset ovat paljon aktiivisempia ja ottavat useammin johtavan aseman, myös seurakunnassa. Paraguayn STS-ryhmässä on ollut mukana vain yksi 18-vuotias poika, kaikki muut ovat naisia.

Nyt koulutuksen aloitettuamme suurin osa koulutettavista oli naisia, mutta sen kakkosvaiheessa paikalle saapui uusi ryhmä nuoria miehiä. Kun nämä miehet saapuivat, alkoivat hyökkäykset meitä kohtaan. Kurssin aikana saimme sitten nähdä, miten miehet alkoivat puhua julkisesti ja ottaa vastuuta ja toimia johtajina.

Joanna Sormunen

*) STS (Simply The Story eli Vain Kertomus) -järjestö on kehittänyt menetelmän, jolla voidaan opettaa Raamattua ihmisille, jotka eivät osaa lukea, joiden lukutaito on heikko tai jotka mieluummin oppivat muulla tavalla kuin lukemisen kautta. STS antaa tällaisille ihmisille mahdollisuuden opiskella Jumalan sanaa, oppia sitä, soveltaa sitä omaan elämäänsä ja evankelioida toisia.