Kyläkouluhanke tukee koko lhomi-yhteisöä


Alakoululaisia oppitunnilla kyläkoulussa.

Kehitysmaiden lasten koulutustuki ry:n (KLK) tukemat kyläkouluhankkeet Nepalissa ovat tuottaneet hyvää tulosta. Jhamsim Nepal -järjestön viisivuotinen hanke Chepuwan kylässä päättyi joulukuussa 2017. Kyläläisten pyynnöstä järjestö palkkasi vuonna 2013 KLK:n kummien ja lahjoittajien tuella lhomien asuinalueen ainoaan lukioon ylimääräisen opettajan, jotta opetuksen taso koulussa nousisi ja koulu saisi sen myötä täyden taloudellisen tuen Nepalin hallitukselta. Lisäksi oppilaille annettiin koulutarvikkeita ja -vaatteita. Myös koulurakennusta korjattiin ja sinne hankittiin opetusvälineitä. Lukiossa on oppilaita kaikista 17 lhomi-kylästä.

Hankkeen aikana 77 nuorta valmistui lukiosta hyvin arvosanoin. Jatko-opintoja he ovat suorittaneet esimerkiksi opetuksen ja terveydenhoidon alalla tai insinööripuolella, ja työskentelevät nyt lhomi-kylissä yhteisönsä elinolojen kohentamiseksi.

– Kyläkouluhanke oli erittäin tehokas ja auttoi suurenmoisesti lhomi-yhteisöä. Kaikki kyläläiset ovat kiitollisia ja iloisia hankkeesta. Nepalin hallitus palkkasi kouluun toisen opettajan, joten nyt koulu pystyy toimimaan ilman ulkopuolista tukea, Guru Lhomi Jhamsim Nepal -järjestöstä kertoo.

– Jhamsim Nepalin, lhomien ja koko koulun puolesta haluamme kiittää suomalaisia tukijoitamme kaikesta tuesta! hän lisää.

Huhtikuussa Jhamsim Nepal aloittaa uuden, tällä kertaa alakoulun kehittämishankkeen Chhumsurin kylässä, jossa asuu parikymmentä perhettä huonokuntoisissa taloissa. Alkeellisessa kyläkoulussa on alaluokat 1-4 ja oppilaita 20. Koulun kaksi opettajaa ovat suorittaneet vain peruskoulututkinnon (10. lk).

Monet koulun oppilaista suoriutuvat 4. luokan jälkeen 5. luokalle toiseen kouluun, mutta eivät pärjää ylemmillä luokilla. Suurin syy on alimpien luokkien opetuksen taso. Jhamsim Nepal haluaa luoda lapsille vahvan koulupohjan alusta saakka.

Jhamsim Nepal on pyytänyt KLK:lta tukea myös Chhumsurin hankkeeseen. Järjestö palkkaa KLK:n tuella ylimääräisen opettajan tukemaan opettajia opetustehtävässä. Oppilaille hankitaan mm. koulutarvikkeita, urheiluasut ja urheiluvälineitä.

Sinäkin voit osallistua kyläkouluhankkeen tukemiseen joko ryhtymällä hankekummiksi tai lahjoittamalla hankkeeseen. Lisätietoja: www.klkry.net.

Pirjo Kuosmanen