Lähetyskäsky


Eräässä seurakunnassa pidetyssä pyhäkoulussa kyseltiin paikalla olevilta lapsilta sitä, mikä on lähetyskäsky. Lapset istuivat pitkään hiljaa miettien kuumeisesti oikeaa vastausta. Lopulta eräs poika nosti arasti kätensä ylös ja vastasi: PAIKOILLANNE – VALMIIT – HEP.

Lähetyskäsky, jonka Jeesus jätti tehtäväksi seuraajilleen, on yksi tunnetuimmista Raamatun teksteistä ja monille meistä se saattaa olla jo kovasti ”puhki kulunut” tai ”kaluttu luu”. Onhan se niin usein kuultu lukemattomien saarnojen ja kirjoitusten kautta. Haluan pohtia tätä käskyä ja kutsua tuon pyhäkoulupojan vastauksen kautta.

Sana PAIKOILLANNE kutsuu juoksukilpailijat lähtöviivalle. Kun ajattelen kirkkomme ja seurakuntien tekemää lähetystyötä, on henkilökohtainen kutsu keskiössä. Lähetyksen Herra kutsuu edelleen henkilökohtaisesti miehiä ja naisia aivan samoin kuin profeetta Jesajaa 2700 vuotta sitten. ”Kenet minä lähetän? Kuka lähtee sananviejäksi? Niin minä vastasin: Tässä olen, lähetä minut!” (Jes. 6:8). Tätä samaa kysymystä täytyisi mielestäni paikallisen seurakunnan jatkuvasti pohtia ja pyrkiä tunnistamaan näitä kutsumuksen saaneita ihmisiä keskuudestaan.

Lähetyskäskyn seuraava komento on VALMIIT. Siinä juoksija virittää kroppansa lähtövalmiiksi herkistyen kuuntelemaan lähtölaukausta. Ennen kentälle lähtemistä on tämä vaihe yksi ratkaisevimmista. Kouluttautumisen ja kannatuksen keräämisen lisäksi lähetin on huolehdittava, että on kunnossa niin henkisesti kuin fyysisesti. Varaslähtöön eli liian aikaiseen starttiin ei ole varaa. Tähän vaiheeseen voin ylpeästi sanoa, että olemme Vapaakirkkona luoneet hyvät ja toimivat rakenteet. Teologisen opiston koulutus ja lähetystoimiston apu ovat korvaamattomia valmistautuvalle lähetille.

LÄHTÖLAUKAUS. Juoksija singahtaa liikkeelle ja juoksu alkaa kohti maalia. Hienoa on lukea Vapaakirkon lähetyksen historiaa ja nähdä, kuinka kymmenet ovat lähteneet ympäri maailmaa yksi tavoite mielessään. He ovat vieneet evankeliumin sanomaa saavuttamattomien kansojen keskelle monin eri tavoin. Parasta aikaa on lähettejä kentällä toteuttamassa tätä tehtävää ja on monia, jotka odottavat lähtölaukausta. Jotta voimme jatkossakin olla lähettämässä, täytyy paikallisten seurakuntien olla sitoutuneita taloudelliseen vastuuseen lähtijöistä. Seurakunnan tulee olla yhteydessä heihin ja rukoilla heidän puolestaan koko ”juoksun” ajan.

Toivon, että voimme tulevaisuudessakin vastata tähän kutsuun niin, että löytyy lähtijöitä ja heille lähettäjiä!

Ari Korolainen