Siltaa rakentamassa


Tummanpunaiseen asuun pukeutunut, buddhalaisen munkin koulutuksen saanut ystävämme Namgyel lukee sujuvasti Elämän sanoja Johanneksen evankeliumin kolmannesta luvusta budengiksi kutsumallamme kielellä. Paikalla olijat kuulevat näitä sanoja oman kansansa kielellä ensimmäistä kertaa. Pyydän Isältä, että Sana koskettaisi lukijaa, ystäväämme, niin kuin se näyttää koskettavan monia kuuntelijoita. Rukoilen, että Namgyel, joka on useamman vuoden ollut mieheni kielioppaana, vakuuttuisi lukemastaan ja turvautuisi Häneen, josta teksti kertoo.

Himalajan rinteellä olemme viime aikoina iloinneet Sampo-ryhmän syntymisestä uskovien budengien parissa. (Sampo merkitsee budengiksi siltaa.) Amos, joka työskentelee pastorina valtakielisessä seurakunnassa, on kutsunut koolle eri seurakuntien budengeja kerran kuussa. Kyseessä ei ole perinteinen jumalanpalvelus vaan ennemminkin opintopiiri, jossa tarjoamme apuvälineitä budeng-kielen käytön harjoitteluun ja buddhalaisten budengien saavuttamiseen. Suurin osa budengeista on nimittäin uskoon tultuaan vieraantunut oman kielensä aktiivisesta käyttämisestä, sillä lähes kaikki seurakunnat toimivat valtakielellä.

Budenginkieliset laulut, joista osa on käännetty sukukielistä ja osa taas itse sävellettyjä ja sanoitettuja, ovat ryhmälle erityisen mieluisia. Laulujen sanoista, uusista ilmauksista ja merkityksistä keskustellaan ja niiden käyttöä harjoitellaan, samoin kuin myös Raamatun avainkäsitteitä. Puoli vuotta sitten vain muutama Sampo-ryhmäläinen osasi rukoilla budeng-kielellä – nyt tilanne on riemuksemme muuttumassa! Kussakin kokoontumisessa joku paikalla olijoista harjoittelee kertomaan lyhyen todistuksen omasta elämästään budengiksi.  Sonam, 21-vuotias ystävämme, harjoittelee parhaillaan raamatunkertomusten kertomista budengin kielellä. Tarkoituksena on tulevissa kokoontumisissa kuulla kertomuksia ja keskustella niistä Sonamin johdolla. Olemme iloinneet Sampo-ryhmän rennosta ja rohkaisevasta ilmapiiristä.

Tärkeä väline Sampo-ryhmämme yhteydenpitoon on whatsapp-ryhmä, jossa olemme jakaneet mm. lauluja, laulujen sanoja, Raamatun tekstejä budengiksi, avainkäsitteitä ja niiden käyttöä, tärkeitä kuulumisia ja toistemme rohkaisua.

Namgyel, Amos ja Sonam, Sampo-ryhmä ja koko budeng-yhteisö kaipaa kipeästi rukouksianne! Anotaan, että Isä voisi tästä pienestä alusta kasvattaa jotain hedelmällistä ja iankaikkisesti kestävää! / MY