Sivuroolissa


SamNgaon portista avautuu työkenttä useaan buddhalaiseen kylään.

Illan hämärtyessä istumme ulkoilmaravintolassa erään sairaanhoitajan kodin pihalla syöden päivällistä. Autokatoksesta soi paikallinen musiikki. Olemme toivoneet pääsevämme keskustelemaan rauhassa thai-työntekijämme kanssa hänen ajatuksistaan seurakunnasta. Koska osa-aikainen pastorimme Tôo on hyvin koulutettu, olemme lähes saman ikäisiä ja hänellä on kokemusta ulkomaalaisten kanssa työskentelystä, voimme keskustella hänen kanssaan melko suoraan.

Seurakunnan istutustyön edettyä vaiheeseen, jossa voi tehdä yhteistyötä paikallisen työntekijän kanssa, on tärkeää keskustella muun muassa roolijaoista. Jollei rooleja ja tehtäviä ole yhdessä mietitty, voi syntyä vääriä odotuksia ja pettymyksiä.

Yleistäen lähetystyöntekijän tehtävän voisi kiteyttää ohjeeseen: lähetin tulee tehdä itsestään tarpeeton ollen ikään kuin sivuroolissa. Alussa lähetillä on kädet täynnä töitä ja tehtävänä evankelioida ihmisiä, lopussa seurakuntalaisia on jo opetuslapseutettu ja heistä on löytynyt johtajia. Seurakunnan elämä on tarpeeksi itsenäistä ja tasapainoista, jotta lähetti voi siirtyä paikallisten kanssa uusille alueille.

Vaikka myöhemmin lähetystyöntekijän tarkoitus onkin pysytellä taustalla, jotta seurakunta voisi saavuttaa itsenäisyyden, on myös tilanteita, joissa lähetin tehtävä on olla ennen kaikkea esimerkkinä ja joskus myös kasvoina työlle.

Thaimaassa on vahva luokkajako eivätkä eritaustaiset ihmiset ole juuri tekemisissä toistensa kanssa. Lähetystyöntekijä voi kuitenkin vapaasti olla osana näitä eri ryhmiä ja tavoittamassa myös ylempien luokkien ihmisiä.

Pääroolissa oleva paikallinen työntekijä on taas enemmän sidottu oman taustansa ihmisiin, paitsi jos hän tulee kyseisen paikkakunnan ulkopuolelta. Toisaalta taas ulkopaikkakuntalainen ei välttämättä saa samanlaista asemaa seurakuntalaisten sydämissä kuin oman kylän ihminen.

Ukkonen jyrähtelee ja alkaa sataa. Keskustelu jää osittain kesken. Laskun maksettuamme kiirehdimme mopolla kotiin, ettemme kastuisi läpimäriksi.

Pauli Lindelöf