Tuntematon suunnitelma


Vuoriston nuoria aamukävelyllä.

Viisi vuotta sitten tutustuin nuoreen naiseen vuoristossa. Hänellä on ihana lauluääni, joten pyysin usein häntä laulamaan ja meistä tuli ystäviä. Juttelimme maan valtakielellä, siihen aikaan en osannut vuoriston kieliä. Pian ystäväni sai lapsen ja muutti takaisin kotikyläänsä. Minä rupesin käymään hänen luonaan yliopiston lomien aikana, kerran kesässä ja talvellakin. Oli aina ilo tavata hänet. Harmitti vaan, kun en osannut puhua hänen vanhempiensa tai kyläläisten kanssa. Opiskelemani vuoriston murre oli erilainen kuin heidän puhumansa.

Vuosien ajan kävin heillä kylässä ja aina purnasin taivaan Iskälle: ”Miksi toit minut kylään, jonka kieltä en ymmärrä? Minulla on maailman paras uutinen, mutta en pysty kertomaan sitä heille. Tämä on turhauttavaa!” Kuitenkin menin aina uudestaan, olihan ystäväni kuin pikkusisko minulle. Hänen lastensa avulla opin sanomaan yksinkertaisia juttuja, kuten ”Onko kylmä?” ja ”Onko nälkä?”

Viime kuussa leirille tuli kymmenen lasta ja nuorta ystäväni kotikylästä. Kuinka he kuulivat leiristä, en tiedä, minä en ollut heitä kutsunut. Osa nuorista oli käynyt pari vuotta alakoulua, osa oli viettänyt lapsuutensa karjapaimenessa. He eivät osanneet lukea tai kirjoittaa. Heidän oli vaikea kommunikoida valtakielellä, mutta opettajien joukossa ei ollut heidän murteensa puhujia.

Parin päivän jälkeen sain tietää, että suurin osa heistä on ystäväni serkkuja tai muita sukulaisia. Yhtäkkiä olin heille melkein kuin sukulainen ja he tekivät kaikkensa ymmärtääkseen minua ja puhumaani murretta. Eräskin 18-vuotias poika istui aina tiukasti vieressäni. Hän sanoikin: ”Jos et olisi täällä, en tietäisi yhtään mitä opettajat sanovat.” Leirin aikana taivaan Iskä muistutti minua purnaamisesta. Hän kysyi: ”Ymmärrätkö nyt, miksi lähetin sinut tuohon kylään kerta toisensa jälkeen? Minulla oli suunnitelma, halusin tuoda nämä nuoret leirille, jotta he kuulisivat tarinoita minusta.”

Joskus emme ymmärrä, miksi olemme vaikeassa tilanteessa. Olenko tehnyt jotakin väärin, kuullut väärin? Mutta joskus jopa viisi vuotta myöhemmin ymmärrämme, mikä taivaan Iskän suunnitelma oli tuossa tilanteessa.

SH