Välähdys toivosta


”Olemme tässä muutamia vuosia olleet tekemisissä ja toisinaan keskustelleet tästä aiheesta. Voisiko minun kaltaiseni ihminen päästä jotenkin osalliseksi niistä asioista, joita sinä kristittynä edustat?”, kysyi ystävämme Namgyal, korkean tiibetinbuddhalaisen munkkikoulutuksen saanut opettaja Himalajan vuoriston etelärinteellä.

Muutama viikko sitten mieheni tapasi Namgyalin, noin kolmekymppisen miehen, jonka kanssa hän on jo useamman vuoden opiskellut budengin kieltä. Kohdatessaan Namgyalin edellisen kerran viime tammikuussa mieheni antoi hänelle Jeesuksen elämästä kertovan tiibetinkielisen sarjakuvakirjan. Vaikuttaa siltä, että Jumala on antanut Namgyalille välähdyksen toivosta, jonka Jeesus tarjoaa. Muutaman viikon takaisessa keskustelussa Namgyal nimittäin alkoi omasta aloitteestaan ohjata keskustelua syvällisempiin. Hän kertoi, että viime aikoina hänen elämässään on ollut joitain olosuhteita, jotka ovat saaneet hänet pohtimaan mahdollisuutta, että hän vaihtaisi leiriä. (Budeng-kansaan kuuluvana Namgyal on kasvanut uskomaan, että luonnollisimmillaan kaikki budengit ovat buddhalaisia.)

Siitä alkoikin mielenkiintoinen keskustelu, jossa käytiin läpi Raamatun perusasioita ja sisältöjä. Mieheni ei luvannut ratkaisua kaikkiin ongelmiin, mutta uskalsi luvata anteeksiantamusta, iloa ja rauhaa. Myös kustannuksien laskemisesta ennen sitoutumista keskusteltiin. Saman päivän aikana Namgyal myös luki läpi Markuksen evankeliumiin perustuvan budenginkielisen kirjasemme käännöksen.

Eräs Himalajan seudulla asuva, Suomessakin vieraillut pastori Amos haaveilee säännöllisesti kokoontuvan budenginkielisen yhteisön perustamisesta. Nyt olisi erinomainen aika aloittaa yhteisö, jossa budengeille soveliaalla tyylillä opittaisiin tuntemaan elävä Jumala ja palvelemaan Häntä. Rukoillaan, että myös Namgyal voisi juuri parhaassa järjestyksessä, hänelle sopivalla tavalla ja räätälöidyllä aikataululla, tulla tuntemaan Jeesuksen. Jeesuksessa on toivo niin Namgyalille, kuin koko budeng-kansallekin./ MY