Valkoinen huivi


Pääsin mukaan vuoriston kansan hääjuhlaan. Häitä pidetään yleensä talvella, kun uuden vuoden aikaan kaikilla on pari viikkoa lomaa. Maanviljelijöillä ei ole silloin niin paljon töitä.

Nämä häät pidettiin sulhasen kotona. Kolmikerroksinen kivitalo oli koristeltu ulkoa ja sisältä, pöydät notkuivat herkuista. Ulos oli viritetty monta juhlatelttaa vieraita varten. Juhlapukuisia sukulaisia oli tullut paikalle satoja jo aamuvarhaisesta.

Hääparia odotettiin pitkään. Sulhanen oli lähtenyt hakemaan morsianta hänen kotoaan. Siellä tehtiin omat seremoniansa ennen kuin morsian pääsi lähtemään sulhasen matkaan. Saattajina tulivat kaaso ja morsiamen isä ja enot.
Hääparia odotellessa syötiin ja katseltiin perinteistä laulua ja tanssia, jota muutama vanhempi mies esitti. Tanssi ja perinteinen vuorolaulu jatkuivat monta tuntia, koko hääjuhlan ajan. Jos tanssi loppuu, vieraat tietävät, että nyt häät ovat ohi.

Vieraat toivat hääparille lahjaksi rahaa ja valkoisen huivin. Huivi symboloi heidän kulttuurissaan puhtautta. Valkoisen huivin avulla voi sanoa toiselle, että aikeeni ja ajatukseni ovat hyvät ja puhtaat sinua kohtaan. Iltapäivällä huiveja roikkui talon seinustalla jo satoja, jokainen kun toi yhden tullessaan.

Minä mietin häitä katsellessani taivaan Isän meille antamaa sulhasta. Häntä, joka haluaisi tuoda tällekin kansalle valkoisen huivin ja sanoa: ”Minä olen puhdistanut sinut, ajatukseni sinua kohtaan ovat hyvät.”
SH