Luku 1: jäsenet


1. luku: Vapaakirkko ja sen jäsenet

Suomen Vapaakirkon yhdyskuntajärjestys

1 § Yhdyskunta, sen nimi, kotipaikka ja kieli

Suomen Vapaakirkko on kirkkokunta, jonka muodostavat siihen kuuluvat vapaaseurakunnat ja niiden jäsenet. Kirkkokunnan nimi on Suomen Vapaakirkko, ruotsiksi Frikyrkan i Finland, englanniksi The Evangelical Free Church of Finland ja saksaksi Bund Freier Evangelischer Gemeinden in Finnland ja venäjäksi Svobodnaja evangelskaja tserkov Finljandii (Свободная евангельская церковь Финляндии). Tässä yhdyskuntajärjestyksessä Suomen Vapaakirkosta käytetään jäljempänä nimitystä Vapaakirkko ja vapaaseurakunnasta nimitystä seurakunta.

Vapaakirkon kotipaikka on Tampere, ja sen virallinen kieli suomi.

1a § Yhdyskunnan tarkoitus ja toiminta

Yhdyskunnan tarkoitus ja toiminnan perusteet on määritelty Suomen Vapaakirkon tunnustuksessa.

2 § Jäsenet

Vapaakirkon jäseniä ovat siihen kuuluvien seurakuntien jäsenet. Vapaakirkon jäsen voi olla samanaikaisesti Missionskyrkan i Finland -nimisen yhdyskunnan jäsen, mutta ei muun uskonnollisen yhdyskunnan jäsen.

3 § Seurakunnan liittyminen Vapaakirkkoon

Seurakunta, joka hyväksyy Vapaakirkon periaatteet, voi hakea Vapaakirkon jäsenyyttä Vapaakirkon hallitukselta.

Hakemukseen on liitettävä seurakunnan päätös, jossa seurakunta hyväksyy Vapaakirkon tunnustuksen ja uskonnonharjoitusmuodon sekä sitoutuu noudattamaan tätä yhdyskuntajärjestystä. Hakemuksessa tulee ilmoittaa vanhimmiston kokoonpano ja seurakunnan toiminta-alue. Lisäksi hakemukseen on liitettävä lausunnot niiltä vapaaseurakunnilta, joiden alueelle seurakunta on perustettu.

Seurakunnan hyväksymisestä Vapaakirkkoon päättää Vapaakirkon hallitus, jonka on ilmoitettava hyväksymänsä seurakunnat seuraavalle Vapaakirkon vuosi- tai syyskokoukselle.

4 § Seurakunnan asema

Seurakunta vastaa itsenäisesti tekemistään päätöksistä ja sitoumuksista. Sen tulee päätöksissään ja toiminnassaan noudattaa lainsäädäntöä ja tätä yhdyskuntajärjestystä.

5 § Varainhankinta

Vapaakirkon toiminta rahoitetaan pääasiassa seurakuntien kannatusmaksuilla ja keräyksillä. Vapaakirkolla on oikeus vastaanottaa testamentteja ja lahjoituksia sekä harjoittaa sellaista liiketoimintaa, joka ei ole ristiriidassa yhdyskunnan periaatteiden kanssa.