Malesia 2011-2013


Malesian Tenomin läänin alakouluissa aletaan opettaa murutin kieltä

Vuonna 2011 alkaa Malesiassa Suomen Vapaakirkon kolmivuotinen kehitysyhteistyöhanke, jolla murutin kieltä aletaan opettaa Tenomin läänin alakouluissa.

Murutin kieli on yksi Malesian vähemmistökielistä. Tenomin läänissä sen puhujia on noin 30 000. Vuonna 2011 Suomen Vapaakirkko saa Ulkoasiainministeriön hanketukea 27 00 euroa.

Yhteistyökumppani Malesiassa on Kadazandusun Language Foundation, joka on onnistuneesti toteuttanut vähemmistökielien opetusta valtion kouluissa vuodesta 1995. Hanke toteutetaan yhteistyössä osavaltion opetusviranomaisten kanssa. KLF järjestää maaliskuussa konferenssin, jonka tarkoitus on kerätä kaikki murut-kielen asiantuntijat ja sidosryhmät yhteen aloittamaan hanketta.

Hanke tukee Malesian opetusministeriön tavoitetta kehittää alkuperäiskansojen äidinkielistä opetusta valtion alakouluissa. Hankkeen kautta valmistuu murut-kielen opetussuunnitelma, opettajanoppaat, oppi- ja työkirjat 1.-, 2.- ja 3.-luokkalaisille sekä koulusanakirja. Hankkeeseen sisältyy myös opettajien kouluttaminen tehtävään.

Aikaisemman kehitysyhteistyöhankkeen tuloksena on julkaistu timugon-malaiji-sanakirja vuonna 2004.