Mandinkojen Agricola


Fadil on valoisa ja seurallinen nuorimies, joka on viimeiset kaksi vuotta kääntänyt Raamattua omalla kielelleen suomalaisen työtoverinsa kanssa. Fadil on yksi Länsi-Afrikan 1,5 miljoonasta mandinkasta ja samalla yksi mandinka-kristityistä, joita ei yhteensäkään ole kuin muutamia kymmeniä. Hänen tarinansa auttaa ymmärtämään, miten vahva on se muuri, jonka takaa Jumala haluaa kutsua tätä kansaa pelastukseen ja vapauteen.

Fadil syntyi v. 1981 pienessä Karantabaan kylässä Gambian itäisellä syrjällä. Gambiassa seurataan enemmän kuun kiertoa kuin lasketaan sadekausia; niinpä useimmat eivät tiedä ikäänsä saati lastensa ikää. Fadilin äiti Fenda on synnyttänyt kolmetoista lasta, joista seitsemäntenä syntyneen Fadilin syntymävuoden hän osaa tarkimmin kuvailla. Fadil syntyi ”Kukoin kapinan vuonna”. Tuolloin vain viikon riehunut sisällissota vaati tuhansia ihmishenkiä ja kun poika otti tullakseen maailmaan juuri pahimpaan aikaan, piti äidin synnyttää hänet vaatimattomaan ulkokäymälään kätkeytyneenä.

Myöhemmin perhe muutti Gambian-joen toiselle puolelle Nemakunkun kylään, mistä perheelle annettiin maapalsta viljeltäväksi. Kaikki oli varsin hyvin, kunnes eräänä päivänä vuonna 1994 isä lyyhistyi kesken ruokailun kuin näkymättömän nuolen lävistämänä. Hänet vietiin sairaalaan, jossa hän kuoli samana yönä.
Samana päivänä saatiin todisteita siitä, että kuoleman aiheutti koritee-taikakalu, jolla vihamielinen naapuri lähetti tappavan kirouksen, jottei Ansumana voinut todistaa seuraavalla viikolla oikeudessa tämän miehen veljen poikaa vastaan. Vuosia myöhemmin tämä Saatanan voimaa käyttänyt perhe tunnusti itse tekonsa.

Uusi testamentti mandinkaksi ilmestyi v. 1989; se oli ensimmäinen mandinkaksi ilmestynyt kirja. Siinä on kuitenkin virheitä ja käytetty kieli on vaikeata ymmärtää. Nyt käännöksen asia- ja käännösvirheet korjataan ja kieli muutetaan sujuvammaksi. Tavoitteena on saada valmiiksi ja painattaa koko mandinkankielinen Raamattu vuonna 2012.

Mandinkoita asuu Gambiassa, Senegalissa ja Guinea-Bissaussa yhteensä 1,5 miljoonaa. Gambiassa mandinkaa puhuu 45% ihmisistä ensimmäisenä kielenään; lisäksi 25% toisena kielenä. Mandinkoista 99,9% on muslimeja. Lukutaitoisia heistä on vain 20%.