Sukupolven vaihdos


Sukupolven vaihdos Himalajan Vapaakirkossa

Himalajan Vapaakirkon (HVK) työntekijäpäiville 29.11.-1.12. Siligurissa, Koillis-Intiassa, oli saapunut ennätysmäärä osallistujia – 127 työntekijää, seitsemän hallituksen jäsentä ja kaksi puhujaa Suomesta – yhteensä 136 henkilöä.

Suomen Vapaakirkon lähetysjohtaja Richard Brewis osallistui työntekijäpäiville yhdessä Suomen teologisen opiston (STO) rehtori Simo Lintisen kanssa, joka oli opettamassa nuoria HVK:n työntekijöitä edellisellä viikolla.

Ensimmäinen tilaisuus oli juuri päättyneen työntekijöiden koulutusohjelman (syys-marraskuu) päättäjäiset, jossa kolme työntekijää saivat todistuksensa opiskeltuaan ohjelmassa kolme vuotta 2009-2011. Vuodesta 2003 HVK:n työntekijöille on järjestetty jatkokoulutusta yhdessä STO:n kanssa. Eniten opetukseen ja koulutusohjelman kehittämiseen ovat Suomesta osallistuneet Simo Lintinen ja Timo Lehikoinen. STO:n opettajien osuutta ohjelmassa pidetään Intiassa erittäin tärkeänä. Se luo turvallisuutta ja uskottavuutta koulutukselle maassa, jossa kaikenlaisia todistuksia voidaan ostaa sopivalla hinnalla.

Kasvava työ vaatii suunnittelua

Työntekijäpäivät jatkuivat opetuksella ja ylistyksellä ja niiden lisäksi HVK:n hallitus piti kyselytunnin, jossa mm. nuoremmat työntekijät saivat kysyä hallituksen jäseniltä ajankohtaisia asioita. Yksi sessio keskittyi talouteen ja siinä ehdotettiin avoimesti strategiaa, jonka myötä HVK:n seurakunnat voisivat itsenäistyä taloudellisesti. HVK:n hallitus päätti järjestää vuoden 2012 aikana neuvottelupäivät, joiden aikana laadittaisiin pitkäaikaisohjelma koko kirkkokunnalle. Tämä on luonnollista jatkoa prosessille, joka alkoi vuonna 2007. Silloin HVK:n hallitus kokoontui Mirikiin pohtimaan kirkon näkyä ja missiota nykypäivän haasteiden valossa.

Jäsenmäärä tuplaantunnut

Kaikkialla Himalajalla nepalinkieliset seurakunnat kasvavat ja HVK:n jäsenmäärä on tuplantunnut vuodesta 2004. Työntekijäkunta laajenee ja nuortuu ja koulutuksen tarve on ilmeinen. Kun uusia seurakuntia istutetaan, on luonnollista, että työhön valjastetaan nuorten energiaa. Haasteena on heidän kouluttamisensa ja varustamisensa seurakuntien vaativiin tehtäviin. Siligurin monitoimikeskuksen ydintehtävä on toimia koulutus- ja kurssikeskuksena alueen seurakunnille.

Kapula siirtyy nuoremmalle

Dr Adon Rongong on HVK:n valtakunnallinen koordinaattori, joka vastaa myös koulutusohjelmista. Adon on jo jäänyt pois aktiivityöelämästä ja on myös siirtämässä vastuunsa koulutusasioissa nuoremmalle. Tirash Rai oli ensimmäisiä nuoria, jotka osallistuivat STO:n järjestämään kurssiin vuonna 2003. Etevänä opiskelijana Tirash valittiin jatkamaan opintojaan Suomeen ja hän opiskeli vuoden STO:ssa 2004-2005. Palattuaan Intiaan hän haki raamattukouluun Bangaloreen ja suoritti vuonna 2010 M. Div. tutkinnon. Vuodesta 2012 hän ottaa päävastuun HVK:n koulutuksesta. Tammikuussa järjestetään kuukauden mittainen raamattukoulu opiskelijoille ja syys-marraskuussa kolmen kuukauden jatkokoulutusjakso seurakuntien työntekijöille.

Rakenteitakin voidaan muuttaa…

Hallituksen kokouksessa keskusteltiin myös HVK:n presidentin siirtymisestä eläkkeelle ja päätettiin järjestää vaalit vuonna 2014. Tyydyttääkseen nuorempien työntekijöiden halua osallistua enemmän HVK:n johtotoimintaan hallitusta päätettiin laajentaa kahdella paikalla seitsemästä yhdeksään ja työntekijät valitsivat kaksi uutta (ja nuorempaa) jäsentä hallitukseen. Heidät siunattiin tehtäväänsä työntekijäpäivien lopussa.