Sydän avoinna ihmisille


Kun kävelin joitakin viikkoja sitten kotikaupunkini kadulla, vastaan tuli mies poikansa kanssa. Hän ei ollut suomalainen. Hämmästyin omaa reaktiotani ja tunnetta, jonka tilanne vaikutti minussa. Se oli hämmentävän kielteinen.

Olemme olleet lähetystyössä melkein koko pienen ikämme ja silti otin itseni kiinni tällaisesta. Uskoisin, että Jumalan Pyhä Henki tuli tilanteeseen ja reaktioni tilalle tuli ajatus ja sen myötä uusi tunne. Näin heidät siinä – isän ja pojan – ja näin heissä ihmisiä, joilla on mahdollisuus uuteen elämään täällä meidän luonamme. Se muutti kokemukseni kokonaan ja tilalle tuli halu tutustua heihin.

Mitä ajattelemme, kun meitä vastaan kadulla tulee vaikkapa perhe, jossa perheen äidillä pää on peitetty oikein tyylikkäällä huivilla, perheellä on lastenvaunut ja lisäksi mukana kävelee vaikkapa yksi tai kaksi muuta lasta? He ovat mitä ilmeisemmin maahanmuuttajia.

Kävimme viime kesänä Keski-Euroopassa tapaamassa sukulaisia ja lomailemassa. Siellä huomasimme suuret mainokset, joissa oli saksaksi ja arabiaksi Johanneksen evankeliumin teksti: ”Jeesus sanoi: ’Minä olen tie, totuus ja elämä’.” Mainoksessa annettiin myös puhelinnumero, josta voi tilata ilmaisen Uuden testamentin.

Olemme viime vuosien aikana Suomessa ja laajalti muuallakin Euroopassa todistaneet ei-kristillisestä taustasta tulevien turvapaikanhakijoiden keskuudessa vahvaa kiinnostusta Raamatun sanomaan ja erityisesti kiinnostusta Raamatun ilmoitukseen Herrasta Jeesuksesta. Vaikka useassa uskonnossa hyväksyttäisiin Jeesus yhdeksi monien joukossa, niin vain Uusi testamentti kertoo meille selkeästi Jeesuksen persoonasta ja erityisesti Hänen kuolemansa ja ylösnousemuksensa merkityksestä.

Nyt monet näistä turvapaikanhakijoista ovat saaneet oleskeluluvan ja aloittamassa elämää meidän keskellämme. Monet heistä ovat viime vuosien aikana tulleet henkilökohtaisesti uskoon tai ainakin tutustuneet kristittyihin. Tätä kirjoittaessani meille tuli puhelu hyviltä ystäviltämme, jotka tulivat Suomeen turvapaikanhakijoina. Heidän pieni tyttärensä halusi soittaa meille.

Joukossamme täällä kaduillamme, kouluissamme, lähiöissämme jne. on varmasti paljon niitä ystäviä, jotka ovat joutuneet jättämään kotimaansa ja haluaisivat kokea tämän uuden maan kodikseen, löytää ystäviä ja ennen kaikkea löytää todellisen rauhan elämän haasteiden keskellä. Heidän joukossaan on varmasti myös paljon niitä, jotka kaipaavat kokea Jumalan rakkauden, jonka voi kokea uskossa Jeesukseen, mutta myös Jeesuksen seuraajien kautta.

Toivon, että sydämemme pysyy avoimena näille ystäville nyt, kun monien heidän sydän tuntuu edelleen olevan avoin kristittyjen ystävyydelle ja myös sanomalle Jeesuksesta, joka yksin on tie Isän luokse.

JTJ